Tapahtuma ei ole enää voimassa.

Kenkärock

Juupajoki | Kenkätehtaan puisto

Nahkuri Edward Wallenius perusti Korkeakosken nahkatehtaan vuonna 1894. Kaksi vuotta myöhemmin rakennettiin puntatiilinen, koneilla toimiva kenkä- ja nahkatehdas Tehtaanjärven rannalle. Tehdas siirtyi Emil Aaltosen omistukseen vuonna 1926. Toiminta tehtaassa lakkasi 1990-luvulla. Vanha kenkätehdas on ollut myynnissä jo useamman vuoden ajan ja sen omistaa Luhta Oy. Korkeakosken kenkätehtaan rakennukset kuuluvat Korkeakosken tehdasyhdyskuntaan, joka on merkitty Museoviraston valtakunnallisesti merkittävien kulttuuriympäristöjen listaan.

Koskenjalan kenkä- ja nahkamuseo
Koskenjalan kenkä- ja nahkamuseo perustettiin vuonna 1985 vanhaan korko- ja lestitehtaaseen, joka sijaitsee vastapäätä vanhaa kenkätehdasta Koskitien toisella puolella. Tämän rakennuksen Luhta myi yksityiselle henkilölle vuonna 2012, mutta museo on saanut jatkaa toimintaansa rakennuksessa. Museo on tällä hetkellä ainut Suomessa toimiva kenkämuseo ja sen toimintaa on ylläpitänyt Koskenjalan yhdistys ry. Museossa on esillä noin 1000 historiallista kenkäparia. Museon galleriassa järjestetään myös taidenäyttelyitä.

Koskenjalan yhdistys ry:n toiminta on ollut pienen aktiivijoukon harteilla, mutta jäsenhankintaa ja tiedotusta ollaan kehittämässä. Museon aukipitäminen kesäisin on mahdollista Juupajoen kunnan tuella. Kesällä 2016 Juupajoen kunta käynnisti kokoelman sähköisen luetteloinnin kehittämisrahasto PoKo ry:n tuella. PoKo ry toimii Juupajoen ja Ruoveden kuntien sekä Mänttä-Vilppulan ja Virtain kaupunkien alueella. Kokoelman luettelointi on osa Juupajoen Kylät kartalle –hanketta ja sähköisesti luetteloitu kokonaisuus on nähtävissä Pirkanmaan maakuntamuseon ja Vapriikin Siiri-tietokannassa. Ohjeet luettelointiin on antanut Museokeskus Vapriikki. Museon toiminnan ja lay-outin kehittämiseksi on myös tehty kaksi opinnäytetyötä.

Koskimaisemassa sijaitseva Koskenjalan kenkä- ja nahkamuseo on tärkeä kunnan matkailunähtävyys vieressä sijaitsevan rotkon lisäksi. Koskenjalan kenkämuseon toiminnan varmistaminen myös tulevina vuosina on tärkeä Juupajoen kunnan matkailun ja pienen alle 2000 asukkaan kunnan imagon kehittämisessä. Museon ainutlaatuisuutta lisää se, että se on Suomen ainut toiminnassa oleva kenkämuseo.
Kesällä 2019 museo on ilahduttavasti löydetty myös ryhmämatkailijoiden keskuudessa. Museon opastetut kierrokset ovat olleet hyvin suosittuja.

Kenkärock
Kenkärock-tapahtuma järjestetään kolmatta kertaa Juupajoella tänä kesänä ja tilaisuuden lipputulot menevät Koskenjalan kenkämuseon toiminnan tukemiseksi ja kehittämiseksi. Konsertin pääesiintyjiä ovat Dave Lindholm ja Kari Kahilan kotitarvehakkuut. Musiikki koostuu pääasiassa rock- ja bluesmusiikista. Tapahtuman polkaisee käyntiin paikallinen energinen kokoonpano Kassara ja rentoon tunnelmaan johdattaa tamperelainen Sonic Redublic- bändi. Konserttipaikka on vanhan kenkätehtaan puisto Korkeakosken keskustassa osoitteessa Walleniuksenkatu 2. Tilaisuus alkaa klo 16.

Tapahtuma-ajat: 

  • pe 26.7. klo 16–22

Tapahtumapaikka: 

Kenkätehtaan puisto

Sijaintikunta: 

Juupajoki

Käyntiosoite: 

Walleniuksenkatu 2

Postinumero: 

35500

Postitoimipaikka: 

Korkeakoski

Tapahtuman lisätiedot: