Tapahtuma ei ole enää voimassa.

Siuron luontoaarteet

Nokia | Knuutilan kartano

Luonnon rikkauden kokonaisuus tekee Siuron luonnosta merkittävää.

Siurossa luonto on lähellä ja helposti tavoitettavissa. Lisäksi täällä luonto on monipuolista. Käkkärämänniköt vaihtuvat hetkessä reheviin lehtoihin, yli satavuotiaisiin tunnelmallisiin vanhoihin metsiin ja tulivuoriperäisiin kallioihin. Näiltä löytyy kylän ja sen ympäristön arvokas luonto harvinaisine lajeineen.

Ruutanan luonnonsuojelualue on Siuron metsäluonnon ydin. Sen ympäristön lisäksi Siurossa on kaupungin omistamia vanhoja metsiä Sivakkavuorella, Hakavuorella ja Intianlahden muinaisuomalla. Lajistollisesti nämä metsät muodostavat merkittävän täydennyksen Ruutanan luonnonsuojelualueen rinnalle.

Rehevät lehdot pähkinäpensaineen ovat Siurolle tyypillisiä. Vaikka pähkinäpensasta on täällä paljon, se on arvokasta, koska pähkinä elää Nokialla lähes pohjoisella rajallaan. Siksi sitä kannattaa vaalia.

Siuronkoski on kylän henkireikä, jonka rauhoittavan solinan äärelle tullaan läheltä ja kaukaa. Saukko on kosken kokovuotinen asukas ja koskikara muuttaa Lapista koskelle talvehtimaan. Se on yksi kylän uhanalaisista lajeista.

Pyymäen keto ja radanvarsi on nykyään palosirkan ainoa esiintymä Pirkanmaalla. Päristävä palosirkka on säilynyt alueella säännöllisenä jatkuneen hoidon avulla. Keväisin kedolta löytyy silmiä hivelevä kukkaloisto. Knuutilan rannan mahtikynäjalava on nähtävyys sekin. Kaiken huipuksi tulee liito-orava, jota löytyy Siuron vanhoista metsistä.

Siurolainen luontokartoittaja Kaija Helle esittelee kylän luonnon erityispiirteitä ja harvinaisia lajeja. Tule katsomaan ja kysymään tienoon luonnosta!

Tapahtuma-ajat: 

  • to 25.4. klo 18–20

Tapahtumapaikka: 

Knuutilan kartano

Sijaintikunta: 

Nokia

Käyntiosoite: 

Lukkisalmentie 49

Postinumero: 

37200

Postitoimipaikka: 

Siuro

Tapahtuman lisätiedot: