Tapahtuma ei ole enää voimassa.

Kaisu Häkkänen: Outness - Muilla alueilla

Tampere | Valokuvakeskus Nykyaika

Kaisu Häkkäsen teossarja kertoo metaforisesta metsään eksymisestä ja itsensä kadottamisesta. Sarja pohjautuu suomalaisen kansanperinteen kertomuksiin metsänpeitosta, jolla on kuvattu selittämätöntä metsään eksymistä. Metsänpeittoon joutunut henkilö on tilassa ilman paikkaa, aikaa ja olemassaolon koordinaatteja, eikä etsijä näe eksynyttä, vaikka he olisivat fyysisesti lähellä toisiaan. Metsänpeitossa tuttukin maisema kääntyy ylös-alaisin ja yhteys ydinmaailmaan katoaa.

Metsänpeitossa olleiden kertomuksissa on kuulunut kuitenkin myös lohtu: eksyneet ovat kokeneet metsässä yhteenkuuluvuutta ja turvallisuuden tunnetta. Metsänpeitto on mysteeri. Sitä, mitä eksyneille ihmisille on tapahtunut, ei osata selittää.

Häkkänen työskentelee neulanreikäkameralla, jolla kuvattaessa valotusaika on aina pitkä. Tavallisella kameralla valottaminen tapahtuu sekunnin sadasosissa, neulanreikäkameralla valotetaan minuuteista tunteihin. Pitkän valotusajan vuoksi neulanreikäkamera esittää eräänlaisen optisen tiedostamattoman ja tuo näkymän esiin tapahtumattomana sellaisella tavalla, jota ihmisen oma aikakäsitys ei hahmota. Maailma neulanreikäkameran sisällä kääntyy ylösalaisin, eikä se esitä asioiden todellisia suhteita vaan hämärtää maailmaa ja nyrjäyttää sen sijoiltaan. Kuviin tulee häivähdys metsässä piilevistä voimista ja sen ikiaikaisesta olemassaolosta.

Kaisu Häkkänen (s. 1974) on kuvataiteilija, jonka töitä on ollut esillä aiemmin muun muassa Seinäjoen taidehallissa, Porin taidemuseossa, Taidekeskus Mältinrannassa sekä VB-valokuvakeskuksessa Kuopiossa ja Kaakkois-Suomen Valokuvakeskuksessa Lappeenrannassa. Häkkänen on pitänyt 1990-luvun lopulta alkaen lukuisia yksityisnäyttelyä niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Lisäksi hän on osallistunut yli kahteenkymmeneen ryhmänäyttelyyn. Lisätietoja: www.kaisuhakkanen.fi

Näyttelyä Valokuvakeskus Nykyajassa on tukenut Koneen säätiö.

Tapahtuma-ajat: 

Ajalla 3.8.–26.8.

  • ma klo 12–18
  • ti klo 12–18
  • ke klo 12–18
  • to klo 12–18
  • pe klo 12–18
  • la klo 12–16
  • su klo 12–16

Tapahtumapaikka: 

Valokuvakeskus Nykyaika

Sijaintikunta: 

Tampere

Käyntiosoite: 

Kauppakatu 14

Postinumero: 

33210

Postitoimipaikka: 

Tampere

Puhelinnumero: 

050 441 2040

Sähköposti: 

galleria.nykyaika@backlight.fi

WWW-osoite: 

Tapahtuman lisätiedot: