Tapahtuma ei ole enää voimassa.

Maammöykky - Maanviljelijä Martti Asunnan 100 vuotta Petäjäveden Pohkalassa

Tampere | Hervannan kirjasto

Näyttely Hervannan kirjastossa 12.-24.8.2019
Maammöykky. Maanviljelijä Martti Asunnan 100 vuotta Petäjäveden Pohkalassa
Myö muut oltiin maammöykkyjä, maaviljelijöitä vaan.

Maanviljelijä Martti Asunta (s. 1918) asui koko elämänsä Petäjäveden Metsäkulman Pohkalassa. Tavallinen suomalainen mies: oppi ammatin itse tekemällä, kävi sodan, meni naimisiin, sai lapsia, rakensi talon, teki työtä, jäi leskeksi. Tavallisuudesta poikkeavaa hänessä on lähinnä yli satavuotiaaksi eläminen.
Maammöykky on hervantalaisen Riku Savosen kokoama sukuprojekti, joka sisältää näyttelyn (2018) sekä kirjan (BoD, 2019). Molempien aineistona on tyttärenpoika Rikun ja pappa Martin juttutuokiot, jotka nauhoitettiin Martin ollessa 95-98-vuotias. Tällä hetkellä päähenkilö on 101-vuotta ja elää Jyväskylässä Sotainvalidien sairaskodissa.

Näyttely koostuu Martti Asunnan kertomista tarinoista sekä kuvituksista, joita hänen lapset, lastenlapset ja lastenlastenlapset ovat tarinoihin piirtäneet. Näyttely, joka sisältää 36 A4-kokoista taulua on kiertänyt aiemmin Martin kotikunnassa Petäjävedellä ja nykyisessä asuinpaikassa Jyväskylässä.
Näyttely ja kirja pohtivat Martti Asunnan elämän kautta, mitä jälkiä kukin meistä jättää. Historiallisten tapahtumien lisäksi ne avaavat näkymät rikkaaseen keski-suomalaiseen murteeseen sekä suullisen tarinankerronnan katoavaan perinteeseen. Martin elämä ei ole aikajärjestystä noudattava jana, vaan ihmisten ja sattumusten ympärillä rönsyilevä tarinapuutarha. Kerronnassa sekoittuvat monen sukupolven kokemukset: osa on itse koettua ja osa välikäsien kautta hankittua tietoa. Projekti kannustaa samalla muitakin tallentamaan edellisten sukupolvien muistelua, vielä kun he ovat keskuudessamme.

Kirjoittaja Riku Savonen (s. 1983) on kotoisin Lahesta ja asuu nykyisin Tampereen Hervannassa. Koulutukseltaan hän on filosofian maisteri venäjän kielen kääntämisestä. Kirja on kirjoitettu ensisijaisesti Martti Asunnan lapsenlapsena ja toissijaisesti kielten- ja historianharrastajana.
Näyttely on nähtävillä Hervannan kirjastossa aukioloaikoina 24.8.2019 asti.

Lisätiedot: Riku Savonen, puh. 358 50 5279296, riku.savonen@gmail.com

Tapahtuma-ajat: 

Ajalla 12.8.–24.8.

  • ma klo 9–19
  • ti klo 9–19
  • ke klo 9–19
  • to klo 9–19
  • pe klo 9–16
  • la klo 9–16

Tapahtumapaikka: 

Hervannan kirjasto

Sijaintikunta: 

Tampere

Käyntiosoite: 

Insinöörinkatu 38

Postinumero: 

33720

Postitoimipaikka: 

Tampere

Puhelinnumero: 

040 800 7803

Tapahtuman lisätiedot: