Tapahtuma ei ole enää voimassa.

Noora Sandgrenin näyttely Sense

Tampere | Studio Mältinranta

Elävä jää, elävämmäksi
Kohti kaiken kattavaa tapahtumista, jossa alat muuttuvat aavaksi
Valtaviksi liikevirroiksi, sellainen virittävä kohtaisuus

Olemme väreilijöitä, tuntosarvisia, kaikuvaisia olentoja. Solmuisia punoksia toisten elävien kanssa. Näyttely pohtii materiaalien omaa luontoa ja erilaisia toimijuuksia jaetuissa ympäristöissä. On kiinnostavaa pysähtyä esimerkiksi sen äärelle, millainen toimija lumi on sitoessaan itseensä ilmakehän epäpuhtauksia. Näyttely tutkii resonansseja; vaikuttamista ja vaikuttumista, jota eri materiaalit saavat toisissaan aikaan. Kyse on välisyydestä, joka on kaikenkattavaa jatkuvaa tapahtumista, missä mikään ei pysähdy, vaan muuttaa muotoaan.

Näyttely koostuu kamerattomista fotogrammeista, riso-painotekniikalla toteutetuista valokuvista, sekä kompostiprosessissa tuotetuista, edelleen elävistä ja kehittyvistä kuvista. Esillä on myös yhteistyönä syntynyt teos media-artisti Samuli Homasen kanssa: Interaktiivisessa videoinstallaatiossa kokija pääsee katsomaan 3d-mallinnuksen kautta avattujen valokuvien sisään immersiivisesti, samalla kun teos tulkitsee ja elää kokijan kehon liikkeiden mukaan. Videota ja ääntä sisältävässä maankuoren alaisiin kerroksiinkin kulkeutuvassa installaatiossa kokijan liikekieli tuottaa kuvaan omaa hetkellistä piirtoviivaansa. Näyttelyssä on lisäksi interaktiivinen soitin, jossa katsojan kosketus veden pinnalla saa aikaan omaäänisiä visuaalisia valoaaltoja.

Avajaispäivänä taiteilija istuttaa valokuvia kompostimultaan, maahengityksen paikkaan, kemiallisten prosessien ja pieneläinten työstettäväksi. Näyttelyn aikana kehkeytyneet kuvat ovat nähtävissä näyttelyn jälkeen taiteilijan verkkosivulla. Elävän materian tutkiminen, kanssaolo sekä kasvun, hajoamisen ja haihtumisen esiin tuominen voi kertoa kiertokulun liikkeistä. Toisaalta näyttely kiinnittää huomionsa myös koneiden, kuten risotekniikan ja 3D-mallinnuksen omaan materiaan, jälkiin ja niiden muodonmuutoksiin. Kokeellisesta elämästä, jossa taiteellinen tutkiminen elää, syntyy jälkiä; esimerkiksi lumiveden puhdistusoperaation esitys voi muuttua hetkelliseksi veistokseksi. Uteliaisuus, leikki ja toisaalta tieteelliset metodit yhdistyvät kuvataiteen ilmaisukeinoihin. Tarkkojen metodien ja kosketukseen kurottumisen, oman ja muiden kehojen materiaalisuuden löytämisen kautta syntyy teoksia, jotka elävät kokijan kanssa.

Noora Sandgren on monialainen kuvataiteilija. Taiteellisessa työskentelyssään hän tutkii erilaisten materiaalisuuksien välistä vuorovaikutusta ekologisuuden näkökulmista. Työskentely tapahtuu usein ulkona Hiidenveden kotipuutarhassa ja sisältää performatiivisia eleitä. Ilmaisuvälineinään hän käyttää valokuvaa, installaatiota, piirustusta ja videota. Tällä hetkellä Sandgren tutkii osana opintojaan valokuvan elävyyttä puutarhan lisäksi Aalto yliopiston biotaiteeseen keskittyvässä Biofiliassa. Sandgrenin edelliset yksityisnäyttelyt olivat 2018 esillä Hippolytessä ja Valokuvakeskus Perissä, lisäksi hän on osallistunut lukuisiin ryhmänäyttelyisin Suomessa ja ulkomailla. Oman taiteellisen työskentelynsä ohella Sandgren toimii aktiivisesti taiteilijakollektiiveissa ja taidepedagogina erilaisissa yhteisötaiteellisissa hankkeissa.

www.noorasandgren.com

Tapahtuma-ajat: 

Ajalla 8.6.–25.6.

  • ma klo 12–18
  • ti klo 12–18
  • ke klo 12–18
  • to klo 12–18
  • pe klo 12–16
  • la klo 12–16
  • su klo 12–16

Poikkeukselliset ajat

  • suljettu 21.6.2019
  • suljettu 22.6.2019

Tapahtumapaikka: 

Studio Mältinranta

Sijaintikunta: 

Tampere

Käyntiosoite: 

Kuninkaankatu 2

Postinumero: 

33210

Postitoimipaikka: 

Tampere

Tapahtuman lisätiedot: