Tapahtuma ei ole enää voimassa.

Spektaakkeliakatemia

Tampere | Kulttuurikeskus Laikku

Elämme keskellä markkinoiden spektaakkelia ja mainokset muodostavat tämän spektaakkelin kiiltävän julkisivun. Tarkastelemalla mainoksia kriittisesti voimme oppia uutta ja tehdä havaintoja yhteiskunnastamme.

Tarkkailun ohella mainosten kanssa voi myös heittäytyä dialogiin.

Vastamainokset ovat yksi väline tuon dialogin tarpeeseen. Vastamainoksen voisi nähdä parodiallisena mutta aina rehellisenä tutkimuksena mainoksista ja mainostajista – niiden avulla saamme kurkistettua koreiden kulissien taakse. Samalla voimme kertoa mainostajille havaitsemistamme epäkohdista.

Kiinnittämällä yleisön huomion mainosten sisältöihin Spektaakkeliaakatemia avaa keskustelun siitä, millaista yhteiskuntaa mainoksien avulla rakennetaan ja millaiseen kulutuskäyttäytymiseen meitä kannustetaan. Usein mainoksiin suhtaudutaan lähinnä välinpitämättömästi tai ne koetaan merkitykseltään vähäisiksi. Kuitenkin mainokset ovat muodostuneet yritysten ja poliittisten puolueiden ensisijaiseksi tavaksi viestiä kuluttajakansalaisten kanssa ja tämän takia niitä tulisi tarkastella kriittisesti aivan samoin kuin vaikka journalismiakin.

Vastamainokset ovat osa kulttuurihäirintänä tunnettua ilmiötä, joka löytyy taiteen ja aktivismin ristiaallokosta. Spektaakkeliakatemiassa teokset voivat olla taidetta ja aktivismia yhtä aikaa. Vastamainosten ohella näyttelyssä nähdään myös teoksia jotka ovat jatkaneet siitä, mihin vastamainos on jäänyt. Mukana on videoita, veistoksia ja installaatioita.

Jari Tamminen on kuulunut pian kahdenkymmenen vuoden ajan Voima-lehden vastamainostyöryhmään. Tamminen on ollut mukana luomassa uutta keskustelua joka käydään mainosten omalla muotokielellä mutta vapaana myymisen pakosta. Lisäksi viime vuosina Tamminen on tehnyt vastamainosten avulla tiedeviestintää Häiriköt-päämaja-hankkeensa kautta.

Vastamainokset ovat myös vakiinnuttaneet paikkansa osaksi peruskoulun ja lukion opetusta ja Spektaakkeliakatemia-näyttelyn yhteydessä panostetaan myös opetusmateriaalin tuottamiseen.

Tapahtuma-ajat: 

Ajalla 4.8.–23.8.

  • ti klo 10–21
  • ke klo 10–21
  • to klo 10–21
  • pe klo 10–21
  • la klo 10–18
  • su klo 10–18

Tapahtumapaikka: 

Kulttuurikeskus Laikku

Sijaintikunta: 

Tampere

Käyntiosoite: 

Keskustori 4

Postinumero: 

33100

Postitoimipaikka: 

Tampere

Puhelinnumero: 

040 806 2330

WWW-osoite: 

Tapahtuman lisätiedot: