Tapahtuma ei ole enää voimassa.

Kuukauden esitelmä

Tampere | Kulttuurikeskus Laikku

Kansan suussa on kulkenut jo vuosisatojen ajan tarinoita revontulien äänistä. Äänet ovat olleet rätiseviä, sihiseviä ja paukahtelevia. Näiden lisäksi kertomuksissa on kuvailtu kuultuja ääniä hyvin monisanaisesti ja hyvin eritavoin.

Tutkijat ovat suhteutuneet äänihavaintoihin hieman epäilevästi. Ääni ei yksinkertaisesti voi kantautua yli sadan kilometrin korkeudelta, etenkään kun äänet on kuultu samanaikaisesti kirkkaina loimuaviin revontulien purkauksiin ja äkillisiin kirkkauden vaihteluihin. Tästä syystä kukaan itseään arvostava tutkija ei juurikaan ole ottanut tutkimuskohteekseen nimenomaan revontulien äänihavaintoja, vaikka revontulet ovat olleet jo vuosisatoja suuren mielenkiinnon ja tutkimuksen kohteena.

Vain muutama rohkea tutkija on ääni-ilmiön tutkimukseen paneutunut, yksi heistä on illan luennoitsija professori Unto K. Laine. Laine on omilla tutkimuksillaan löytänyt aivan uuden äänilähteen, joka samalla selittää äänen kuulumisen mutta myös saman aikaisuuden revontulien loimuamisen kanssa. Mikä tämä uusi ilmiö on? Tule kuuntelemaan esitystä, sillä Laineen revontulien äänien selitys on hyvin mielenkiintoinen, vaikka se vaatii vielä runsaasti tutkimusta ja lisää herkkien instrumenttien avulla tehtyjä äänihavaintoja.

Tapahtuma-ajat: 

  • ti 16.4. klo 18–19.30

Tapahtumapaikka: 

Kulttuurikeskus Laikku

Sijaintikunta: 

Tampere

Käyntiosoite: 

Keskustori 4

Postinumero: 

33100

Postitoimipaikka: 

Tampere

Puhelinnumero: 

040 806 2330

WWW-osoite: 

Tapahtuman lisätiedot:

Järjestäjä: