Nobel-iltapäivä

Tampere | Pääkirjasto Metso, Lehmus-sali

Tervetuloa pääkirjasto Metsoon kuuntelemaan, kun asiantuntijat kertovat kansantajuisesti vuoden 2019 tieteen Nobel-palkinnoilla palkittujen tutkimusten tekijöistä, aihepiiristä ja niiden merkityksestä. Tilaisuuden juontaa professori Tapio Rantala.

klo 12-13
Professori Peter Johansson (Fysiikka)
”Maailmankaikkeuden rakenteet”

Fysiikan Nobelin 2019 saivat James Peebles, Michel Mayor ja Didier Queloz. James Peeblesin uraauurtavat teoreettiset tutkimukset loivat maailmankaikkeuden standardimallin, jonka mukaan vain 5% maailmankaikkeuden aineesta on tavallista ainetta, loput 95% on pimeää ainetta ja pimeää energiaa. Michel Mayor ja Didier Queloz palkittiin ensimmäisen eksoplaneetan löytämisestä toisen auringonkaltaisen tähden ympäriltä.

klo 13-14
Professori Maarit Karppinen (Kemia)
"Ladattava litium-ioniakku - virtaa jokapäiväiseen elämäämme!"

Tämän vuoden kemian Nobelin saivat John Goodenough, Stanley Whittingham ja Akira Yoshino Li-ioniakun kehittämisestä.
Olemme kantaneet kännykkää taskussamme ja tablettia laukussamme jo vuosia, ja haaveemme mökille ja takaisin kulkevasta sähköautostakin on jo melkein totta. Virtaa laitteet saavat kevyestä ja energiarikkaasta Li-ioniakusta, jonka voimme ladata yhä uudestaan. Nobelistit ovat tosiaan tunnustuksensa ansainneet. Kysymys kuuluukin, miksi vasta nyt?

klo 14-15
Professori Seppo Parkkila (Lääketiede)
"Hiffaa HIF - Mitä yhteistä on anemialla ja syövällä?"

Vuoden 2019 lääketieteen Nobel-palkinto saajat ovat William G. Kaelin Jr, Sir Peter J. Ratcliffe ja Gregg L. Semenza. Uusien nobelistien tutkimuskohteina ovat mekanismit, joiden avulla solut tunnistavat hapen määrää ja sopeutuvat hapen puutteeseen. Näillä mekanismeilla on tärkeä rooli sekä elimistön normaalin toiminnan kannalta että tietyissä sairauksissa, kuten anemiassa ja syövässä.

Järj. Tampereen yliopisto, Lumate-keskus ja Tampereen kaupunginkirjasto

Tapahtuma-ajat: 

  • la 14.12. klo 12–15

Tapahtumapaikka: 

Pääkirjasto Metso, Lehmus-sali

Sijaintikunta: 

Tampere

Käyntiosoite: 

Pirkankatu 2

Postinumero: 

33230

Postitoimipaikka: 

Tampere

Puhelinnumero: 

040 487 1500

Sähköposti: 

tampereen.kaupunginkirjasto@tampere.fi

WWW-osoite: 

Tapahtuman lisätiedot:

Järjestäjä: